PRIVACY

Privacy Policy

Last updated: March 30, 2020

J MAKERS PLT is the owner and operator of https://www.propertypeople.my (the "Website") and the Property People mobile applications (the “Apps”), and we are committed to safeguarding your personal data. For the purpose of this Privacy Policy, J MAKERS PLT is known as “J Makers” or “we”, or “our”, or “us” in this Privacy Policy (unless the context requires).

This Privacy Policy (together with our Terms of Service http://propertypeople.my/terms and any other documents referred to in it) sets out how personal data that we collect from you, or that you provide to us, will be used, processed or disclosed by us, including how certain information would be used to personalise advertising directed at you formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). This Privacy Policy also sets out the types of personal data we collect, how we keep it secure, as well as how you can access or alter your personal data stored by us. This Privacy Policy covers use of the Website, as well as the Apps, and any other way you may connect to or interact with us through the use of our products and services (hereinafter collectively referred to as “Services”).

Please read the following carefully to understand our policy and practices regarding your personal data and how we will treat it.

Unless restricted by applicable law, you agree that by allowing us to collect your personal data and/or by providing us with your personal data, you consent for such data to be used, processed, and disclosed for such purposes and to such persons as set out in this Privacy Policy.

We may amend this Privacy Policy at any time by posting a revised version on the Website. While we endeavor to send an individual notice every time the policy is amended, you will be deemed to have acknowledged and agreed to the amended Privacy Policy if you continue to use the Website, the Apps or our services after the changes have taken effect. You are reminded to check this Website from time to time for updates to this Privacy Policy.

HOW WE COLLECT YOUR PERSONAL INFORMATION

You can choose to browse the Website and the Apps without disclosing your personal data. You are not required to provide your personal data as a condition of using the Website or the Apps, except as may be necessary for us to be able to provide the Services which you purchase or access through our Website or Apps, respond to your requests, or in cases where you contact us directly.

When you use our Services, we collect a variety of information from and about you, your devices, and your interaction with the Services. Some of this information identifies you directly or can be used to loosely identify you when combined with other data.

Information provided by you willingly. When using our Services, you may be asked to provide personal information about yourself, such as your name, contact information, payment information, details about your home or properties you are interested in, financial information. This may occur, for example,

  • when you carry out transactions with us on the Website or the Apps;
  • when you register an account with us on the Website or the Apps;
  • when you contact our customer service or sales personnel by email, telephone, or in person, to resolve any issues that you may be facing or with inquiries or requests;
  • when you subscribe to the Services that we are providing on the Website or the Apps, or for our email notifications, and/or newsletters;
  • when you correspond with a real estate professional (such as a real estate agent or broker, property loan provider or loan officer, investor, or others) via the Services;
  • when you complete other forms or transactions, such as a request for Co-Agency, Co-View (viewing appointment) or Crowd Selling;

Information of third party provided by you. In the event that you are providing us (whether on the Website or the Apps) with information of third party, you represent that you have the authority from the third party to provide such information. In this connection, you shall indemnify and keep us indemnify for whatsoever losses that we may suffer arising from receiving, storing and/or processing the third party information provided by you on our website, apps, Software, database and/or server.

Mobile device and mobile browser information. You may adjust settings on your mobile device and mobile browser regarding cookies and sharing of certain information, such as your mobile device model or the language your mobile device uses, by adjusting the privacy and security settings on your mobile device. Please refer to the instructions provided by your mobile service provider or mobile device manufacturer.

Location Data. If you enable location services on your mobile device, J MAKERS PLT with your permission may collect the location of your device, which we use to provide you with location-based information and advertising. If you wish to deactivate this feature, you can disable location services on your mobile device.

Email Management. You may receive email from J MAKERS PLT for a variety of reasons - for example, if you took an action through the Services, you signed up for a regular report, or you posted your home for sale or rent and a buyer sent you a message.

 

HOW WE USE YOUR PERSONAL INFORMATION

The personal data which you provide may be used and processed by us in the aggregate or individually and may be combined with other information for the purpose of managing and operating the Website and the Apps, the scope of which may include, but is not limited to the following:

  • administering the Website and the Apps;
  • improving your browsing experience by personalising the Website and the Aps;
  • enabling your use of the Services available on the Website and the Apps;
  • providing to you the Services that you have specifically requested;
  • responding to your enquiries or requests pursuant to your emails and/or submission of form(s) on the Website or the Apps;
  • responding to and taking follow-up action on complaints regarding the use of the Website, the Apps or any product or service provided by us;
  • sending you general commercial communications via any communication channel, not limited to email, voice call, SMS and app notifications;
  • performing office and operational administrative matters; and
  • providing third parties with statistical information about our users. Such statistical information may be used to personalise advertising on the Website or the Apps, but cannot be used to identify any individual user. For details on how to opt out of personalised advertising, please refer to the section below on “Access and Correction”.

We will not, without your express consent, disclose your personal data to third parties for the purposes of direct marketing. Consent for disclosure of personal data to third parties, for the purposes of receiving marketing communications, is given through our registration form, either online or on paper.

 

CONFIDENTIALITY

  • Personal data held by us will be kept confidential in accordance with this Privacy Policy and any applicable law that may from time to time be in force.
  • Any questions, comments, suggestions or information other than personal data sent or posted to the Websites, or any part thereof by Users will be deemed voluntarily provided to us on a non-confidential and non-proprietary basis.
  • We reserve the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely without further reference to you.

 

SECURITY

  • We will take reasonable precautions to prevent the loss, misuse or alteration of your personal data.
  • We will store all the personal data you provided on a reputable third party provider with given security guidelines.
  • You however acknowledge and understand that the transmission of information via the Internet is not completely secure. Although we will do our best to protect your personal data, we cannot guarantee the security of your personal data transmitted to the Website or the Apps; any transmission is at your own risk.
  • Where we have given you (or where you have chosen) a password which enables you to access certain parts of the Website or the Apps, you are responsible for keeping this password confidential. We ask you not to share the password with anyone. We will never ask you for your password other than when you log in to the Website or the Apps, as the case may be.
  • We urge you to take steps to keep your personal information safe, such as choosing a strong password and keeping it private, as well as logging out of your user account, and closing your web browser when finished using our Services on a shared or unsecured device.

 

DISCLOSURE OF PERSONAL DATA

By providing your personal data, you agree that we have your authority to disclose your personal data to any members of our group, our affiliates and subsidiaries, service providers and/or business partners and also to the parties listed below:

  • to real estate agents or agencies, property developers, builders, landlords, financial and investment providers that have listings or advertising on our Websites and which you have requested information from by submitting an enquiry;
  • to our service providers (who are our clients or financial service companies, investment service providers and telecommunications service providers), so that they can provide you with products or services on our behalf or products or services that you have requested directly from them, or to help us to provide you with our products or services (including if you are a shareholder, to share registrar and share plan management service providers). If you have subscribed to a service through the operating system on your mobile device (including, but not limited to Google’s “Google Now” service), we will disclose information such as your search history to Google. You can opt out of us providing such information to Google through the operating system on your mobile device;
  • to third parties where you have requested information, services or products from them;
  • in conjunction with a sale or similar transfer of a business;
  • relevant public, government or regulatory authorities, our legal representatives or other concerned parties, in special situations where we have reason to believe that disclosing your personal information is necessary to help identify, contact or bring legal action against anyone damaging, injuring, or interfering (intentionally or unintentionally) with our rights or property, users or anyone else who could be harmed by such activities; and
  • where we are otherwise authorised or required by law to do so.

If you request information from any organisation through our Websites, you will need to check their privacy policy to find out how they handle your personal information. We are not responsible for the way these organisations collect, use, disclose, store, process or handle personal information you provide to them through our Websites.

 

INTERNATIONAL DATA TRANSFERS

Personal information submitted by J MAKERS’ customers and visitors to our websites, apps, and J MAKERS Group Website may be held on servers located in your country of residence or in the data centres of J MAKERS outsourced data processors. We transfer data outside of your country of residence to our service providers in order to obtain secure storage, back up and data retrieval services and to provide services. We will take all steps reasonably necessary to ensure that your personal data is treated securely and in accordance with this Privacy Policy. When you provide us with your personal data you give us your consent to store your personal data outside of your country of residence for the purposes described above.

 

Where we have obtained your consent or taken other measures to do so, we may also share your personal data with our service providers and other third parties (who are our clients, investment service providers and telecommunication services providers) located outside your country of residence in accordance with the Privacy Laws so that they can provide you with any products or services requested by you, including contacting you in relation to the products or services.

 

APPLICATIONS, WIDGETS OR LINK TO OTHER WEBSITES

We provide links to websites outside of the Website, App and J MAKERS Group Website, as well as to third party websites. We also allow some third parties to display widgets and applications on our Website and App that allow you to interact and share content including social media buttons such as Facebook, Twitter, Google and others. These linked sites, applications and widgets are not under our control, and we cannot accept responsibility for the conduct of companies linked to the Website or App, or their collection of information through these third party applications or widgets. Before disclosing your personal data on any other website , or using this applications or widgets we advise you to examine the terms and conditions of using that website and the relevant third party’s data collection practices and controls in their privacy policy.

 

ACCESS AND CORRECTION

We will endeavour to take all responsible steps to keep accurate and up to date, any information which we hold about you. If, at any time, you discover that information held about you is incorrect or you would like to review and confirm the accuracy of your personal information, you can send a letter in writing to us via post to our registered business address as stated below.

You can also gain access to the personal data we hold about you, subject to certain exceptions provided for by law. To request access to your personal data, you can send a letter in writing to us via post to our registered business address as stated below.

You can also notify us to limit the processing or to cease processing of your personal data. You can send a letter in writing to us via post to our registered business address as stated below.

 

J MAKERS PLT

No.3-2, Jalan Sierra 10/2,
Bandar 16 Sierra,
47120 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

 

Please note that we will only accept and act on requests in the English language that comply with this Privacy Policy. Any request that does not comply with the above will be rejected, and we will not take any action in relation to such rejected requests.

We may refuse to disclose or amend any personal data for the reasons set out in the Act.

As far as reasonably possible, we will respond to your request within fourteen (14) working days from the date of receipt of the request. If that is not possible, you will be so notified within fourteen (14) working days from the date of receipt of the request.

 

DISCLAIMER

We shall not be liable for any voluntary disclosure of Personal Data by you to other users in connection with the use of the Website or the Apps, as the case may be.

 

CONTACT US

Should you require further information about the treatment of your personal data by us, please do not hesitate to contact our Data Protection Officer at: allan@j-makers.com

 

CONFLICT

In the event of conflict between the English and Bahasa Melayu versions of the Privacy Policy, the English version of the Privacy Policy shall prevail.

Privasi

Dasar Privasi

Dikemaskinikan terakhir: 30 Mac, 2020

 

J MAKERS PLT adalah pengendali https://www.propertyperople.my. (“Laman Web”) dan aplikasi mudah alih Property People (“Apps”) dan kami komited untuk melindungi data peribadi anda. J MAKERS PLT juga dikenali sebagai J Makers atau kami di dalam Polisi Privasi ini.

 

Dasar Privasi ini (bersama-sama dengan Syarat-syarat perkhidmatan kami http://propertypeople.my/terms dan apa-apa dokumen lain yang dirujuk di dalamnya) menyatakan bagaimana data peribadi yang kami kumpulkan daripada anda, atau yang anda berikan kepada kami, akan digunakan, diproses atau didedahkan oleh kami, termasuk bagaimana maklumat tertentu akan digunakan untuk memperibadikan pengiklanan yang diarahkan kepada anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) . Dasar Privasi ini juga menetapkan jenis data peribadi yang kami kumpulkan, bagaimana kami menyimpannya dengan selamat, serta bagaimana anda boleh mengakses atau mengubah data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Dasar Privasi ini merangkumi penggunaan Laman Web, serta Aplikasi, dan cara lain yang mungkin anda sambungkan atau berinteraksi dengan kami melalui penggunaan produk dan perkhidmatan kami, yang kemudiannya dirujuk sebagai Perkhidmatan.

 

Sila baca perkara berikut dengan teliti untuk memahami polisi dan amalan kami mengenai data peribadi anda dan bagaimana kami akan memperlakukannya.

 

Melainkan jika disekat oleh undang-undang yang terpakai, anda bersetuju bahawa apa-apa dan semua data peribadi yang berhubungan dengan anda yang dikumpulkan oleh kami atau yang disediakan oleh anda dari semasa ke semasa boleh digunakan, diproses dan didedahkan untuk tujuan tersebut dan kepada orang-orang seperti yang ditetapkan dalam Dasar Privasi ini .

 

Kami boleh meminda Dasar Privasi ini pada bila-bila masa dengan menyiarkan versi yang disemak di Laman Web. Walaupun kami berusaha untuk menghantar notis individu setiap kali polisi dipinda, anda akan dianggap telah mengakui dan bersetuju dengan Dasar Privasi yang dipinda jika anda terus menggunakan Laman Web, Aplikasi atau perkhidmatan kami selepas perubahan tersebut berkuat kuasa. Anda diingatkan untuk menyemak Laman Web ini dari semasa ke semasa untuk maklumat terkini mengenai Dasar Privasi ini.

 

MAKLUMAT PERIBADI MENGENAI ANDA YANG KAMI KUMPUL

Anda boleh memilih untuk melayari Laman Web dan Aplikasi tanpa mendedahkan data peribadi anda. Anda tidak perlu memberikan data peribadi sebagai syarat menggunakan Laman Web atau Applikasi itu, kecuali yang perlu bagi kami untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang anda beli atau akses melalui Laman Web atau Aplikasi kami, balas permintaan anda , atau dalam kes-kes di mana anda menghubungi kami secara langsung.

 

Apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, kami mengumpul pelbagai maklumat dari dan mengenai anda, peranti anda, dan interaksi anda dengan Perkhidmatan. Beberapa maklumat ini mengenal pasti anda secara langsung atau boleh digunakan untuk mengenal pasti anda secara mendalam apabila digabungkan dengan data lain.

 

Maklumat yang anda berikan secara sukarela. Apabila menggunakan Perkhidmatan kami, anda mungkin diminta memberikan maklumat peribadi tentang diri anda, seperti nama anda, maklumat hubungan, maklumat pembayaran, butiran mengenai rumah atau harta yang anda berminat, maklumat kewangan. Ini boleh berlaku, contohnya,

 

  • apabila anda melakukan transaksi dengan kami dengan Laman Web atau Aplikasi;
  • apabila anda mendaftarkan akaun dengan kami di Laman Web atau Aplikasi;
  • apabila anda menghubungi khidmat pelanggan atau orang jualan kami melalui e-mel, telefon, atau secara peribadi, untuk menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin anda hadapi atau dengan pertanyaan atau permintaan;
  • apabila anda melanggan perkhidmatan yang kami sediakan di Laman Web atau Aplikasi, atau untuk pemberitahuan e-mel kami, dan / atau buletin;
  • apabila anda bersesuaian dengan profesional hartanah (seperti ejen hartanah atau broker, pemberi pinjaman gadai janji atau pegawai pinjaman, pengurus hartanah, pelabur, atau lain-lain) melalui Perkhidmatan;
  • apabila anda melengkapkan borang atau transaksi lain, seperti permintaan maklumat pinjaman atau perumahan sewa dan permohonan semakan latar belakang;
  • anda juga boleh memberikan maklumat tentang pihak ketiga melalui Perkhidmatan, contohnya, jika anda berkongsi penyenaraian hartanah dengan penerima melalui e-mel atau sms. Sesetengah maklumat yang anda berikan melalui Perkhidmatan kami dikumpulkan dan diproses oleh pihak ketiga (seperti analisis google) bagi pihak kami.

 

Maklumat pihak ketiga yang diberikan oleh anda. Sekiranya anda memberi kami maklumat pihak ketiga (sama ada di laman web atau aplikasi), anda menyatakan atau bersetuju bahawa anda mempunyai kuasa dari pihak ketiga untuk memberikan maklumat tersebut. Sehubungan dengan itu, anda akan memberi kami ganti rugi atas segala kerugian yang mungkin kami alami akibat dari menerima, menyimpan dan / memproses maklumat pihak ketiga yang ada berikan di laman web, aplikasi, perisian, pangkalan data dan / pelayan “server”.

 

Peranti mudah alih dan maklumat penyemak imbas mudah alih. Anda boleh menyesuaikan tetapan pada peranti mudah alih dan penyemak imbas mudah alih anda mengenai Cookies dan perkongsian maklumat tertentu, seperti model peranti mudah alih anda atau bahasa yang digunakan oleh peranti mudah alih anda, dengan melaraskan tetapan privasi dan keselamatan pada peranti mudah alih anda. Sila rujuk arahan yang disediakan oleh pembekal khidmat mudah alih anda atau pengeluar peranti mudah alih.

 

Data Lokasi. Jika anda mendayakan perkhidmatan lokasi pada peranti mudah alih anda, J MAKERS dengan kebenaran anda boleh mengumpul lokasi peranti anda, yang kami gunakan untuk memberikan anda maklumat dan pengiklanan berasaskan lokasi. Jika anda ingin menyahaktifkan ciri ini, anda boleh melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada peranti mudah alih anda.

 

Pengurusan E-mel. Anda boleh menerima e-mel dari J MAKERS PLT untuk pelbagai sebab - contohnya, jika anda mengambil tindakan melalui Perkhidmatan, anda mendaftar untuk laporan tetap, atau anda menyiarkan rumah anda untuk dijual atau sewa dan pembeli menghantar mesej kepada anda. Jika anda mempunyai akaun dengan J MAKERS, anda boleh mengedit pilihan anda melalui tetapan akaun anda. Juga, anda boleh menguruskan penerimaan beberapa jenis komunikasi dengan mengikuti arahan yang terdapat dalam e-mel yang kami hantar kepada anda. Sila ambil perhatian bahawa, walaupun anda melanggan langganan email tertentu, kami masih perlu menghantar e-mel kepada anda dengan maklumat transaksional atau pentadbiran yang penting.

 

BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

Data peribadi yang anda berikan boleh digunakan dan diproses oleh kami dalam agregat atau secara individu dan boleh digabungkan dengan maklumat lain untuk tujuaN mengurus dan mengendalikan Laman Web dan Aplikasi, skop yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

 

  • mentadbir Laman Web dan Aplikasi;
  • meningkatkan pengalaman penyemakan imbas anda dengan memperibadikan Laman Web dan Aps;
  • membolehkan penggunaan perkhidmatan yang tersedia di Laman Web dan Aplikasi;
  • menyediakan kepada anda produk dan perkhidmatan yang anda minta secara khusus;
  • bertindak balas terhadap pertanyaan atau permintaan anda menurut e-mel dan / atau penyerahan borang di Laman Web atau Aplikasi;
  • bertindak balas dan mengambil tindakan susulan terhadap aduan mengenai penggunaan Laman Web, Aplikasi atau apa-apa produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh kami;
  • menghantar anda komunikasi komersial am melalui mana-mana saluran komunikasi, tidak terhad kepada e-mel, panggilan suara, SMS dan pemberitahuan aplikasi;
  • melakukan urusan pentadbiran dan pentadbiran operasi; dan
  • menyediakan pihak ketiga dengan maklumat statistik mengenai pengguna kami. Maklumat statistik sedemikian boleh digunakan untuk memperibadikan pengiklanan di Laman Web atau Aplikasi, tetapi tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti mana-mana pengguna individu. Untuk butiran mengenai cara untuk memilih untuk tidak mengikut iklan yang diperibadikan, sila rujuk bahagian Akses dan Pembetulan Dasar Privasi ini.

Kami tidak akan, tanpa persetujuan tegas anda, mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung. Persetujuan untuk pendedahan data peribadi kepada pihak ketiga, untuk tujuan menerima komunikasi pemasaran, diberikan melalui borang pendaftaran kami, sama ada dalam talian atau di atas kertas.

 

KERAHSIAN

  • Data Peribadi yang dipegang oleh kami akan dirahsiakan menurut Dasar Privasi ini berdasarkan mana-mana undang-undang yang berkuat kuasa yang mungkin dari semasa ke semasa berkuatkuasa.
  • Apa-apa soalan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang dihantar atau diposkan ke Laman Web, atau mana-mana bahagiannya oleh Pengguna akan dianggap secara sukarela diberikan kepada kami atas dasar yang tidak sulit dan bukan proprietari.
  • Kami berhak untuk menggunakan, mengeluarkan, mendedahkan, menghantar, menyiarkan, menyiarkan dan / atau menyiarkan di tempat lain maklumat tersebut dengan bebas tanpa rujukan lanjut kepada anda.

 

KESELAMATAN

  • Kami akan mengambil langkah berjaga-jaga teknikal dan organisasi yang munasabah untuk mengelakkan kehilangan, penyalahgunaan atau pengubahan data peribadi anda.
  • Kami akan menyimpan semua data peribadi yang anda berikan pada pelayan yang selamat dalam format yang disulitkan.
  • Anda bagaimanapun memahami bahawa penghantaran maklumat melalui Internet tidak sepenuhnya selamat. Walaupun kami akan melakukan yang terbaik untuk melindungi data peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan data peribadi anda yang dihantar ke Laman Web atau Aplikasi yang mana sebarang penghantaran tersebut adalah risiko anda sendiri.
  • Di mana kami telah memberikan anda (atau di mana anda telah memilih) kata laluan yang membolehkan anda mengakses bahagian tertentu Laman Web atau Aplikasi, anda bertanggungjawab untuk memastikan kata laluan ini sulit. Kami meminta anda untuk tidak berkongsi kata laluan dengan sesiapa sahaja. Kami TIDAK akan meminta anda untuk kata laluan anda selain daripada ketika anda melog masuk ke Laman Web atau Aplikasi, mengikut mana-mana yang berkenaan.
  • Kami menggesa anda untuk mengambil langkah-langkah untuk memastikan maklumat peribadi anda selamat, seperti memilih kata laluan yang kukuh dan menyimpannya secara peribadi, serta keluar dari akaun pengguna anda, dan menutup penyemak imbas web anda apabila selesai menggunakan perkhidmatan kami pada saham yang dikongsi atau tidak terjamin peranti.

 

PENDEDAHAN DATA PERIBADI

Kami boleh menzahirkan maklumat peribadi anda kepada kumpulan syarikat kami, badan korporat berkaitan, pembekal perkhidmatan atau rakan kongsi perniagaan kami.

Kami juga boleh menzahirkan maklumat peribadi anda:

  • kepada agen atau agensi hartanah, pemaju harta, pembina, pengendali komuniti persaraan, tuan tanah, pembekal kewangan dan pelaburan yang tersenarai atau mempunyai iklan di Laman Web atau applikasi kami dan di mana anda telah meminta maklumat dengan mengemukakan sesuatu pertanyaan;
  • kepada pembekal perkhidmatan kami (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi), supaya mereka dapat memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau produk atau perkhidmatan yang anda telah minta secara langsung dari mereka, atau untuk membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan (termasuk jika anda adalah seorang pemegang saham, kepada pendaftar saham dan pembekal perkhidmatan pengendalian pelan saham). Jika anda telah melanggan kepada perkhidmatan melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda (termasuk, tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan “Google Now” Google), kami akan menzahirkan maklumat seperti sejarah carian anda kepada Google. Anda boleh memilih supaya kami tidak memberi maklumat tersebut kepada Google melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda;
  • kepada pihak ketiga di mana anda telah meminta maklumat, perkhidmatan atau produk daripada mereka;
  • bersempena dengan jualan atau pemindahan perniagaan yang serupa;
  • orang awam, kerajaan atau pihak berkuasa, wakil undang-undang kami atau pihak lain yang berkenaan yang relevan, dalam situasi istimewa di mana kami mempunyai sebab untuk percaya bahawa penzahiran maklumat peribadi anda adalah perlu untuk membantu mengenalpasti, menghubungi atau mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa yang merosakkan, mencederakan atau menganggu (secara sengaja atau tidak segaja) dengan hak atau harta kami, pengguna atau orang lain yang boleh dimudaratkan oleh aktiviti-aktiviti tersebut; dan
  • jika kami sebaliknya diberi kuasa atau dikehendaki oleh undang-undang untuk membuat demikian.

Jika anda meminta maklumat daripada mana-mana organisasi melalui Laman Web kami, anda perlu menyemak polisi privasi mereka untuk mengetahui bagaimana mereka mengendalikan maklumat peribadi anda. Kami tidak bertanggungjawab atas cara organisasi tersebut mengumpul, menggunakan, menzahirkan, menyimpan, memproses atau mengendalikan maklumat peribadi yang anda berikan kepada mereka melalui Laman Web kami.

 

PENZAHIRAN DAN PENYIMPANAN MAKLUMAT PERIBADI DI LUAR NEGARA KEDIAMAN ANDA

Maklumat peribadi yang dikemukakan oleh pelanggan J MAKERS dan pelawat ke Laman Web kami, Applikasi kami dan Laman Web Kumpulan J MAKERS boleh dipegang di pelayan yang terletak di negara kediaman anda atau di pusat data pemproses data J MAKERS yang disumber luar. Kami memindahkan data ke luar negara kediaman anda kepada pembekal perkhidmatan kami untuk mendapatkan penyimpanan data yang selamat, sandaran dan perkhidmatan perolehan kembali data dan untuk memberi perkhidmatan. J MAKERS telah melaksanakan polisi dan prosedur untuk melindungi penyimpanan yang selamat dan pemprosesan data dengan syarikat-syarikatnya yang berkaitan. Ketika anda memberi kami maklumat peribadi anda, anda memberi persetujuan anda kepada kami untuk menyimpan maklumat peribadi anda di luar negara kediaman anda untuk tujuan yang dihuraikan di atas.

Di mana kami telah mendapatkan kebenaran anda atau mengambil langkah-langkah lain untuk berbuat demikian, kami juga boleh berkongsi maklumat peribadi anda dengan pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi) yang terletak di luar negara kediaman anda mengikuti Undang-undang privasi supaya mereka boleh memberi anda sebarang produk atau perkhidmatan yang diminta oleh anda, termasuk menghubungi anda berhubung dengan produk atau perkhidmatan.

 

APLIKASI, PERKAKAS WIDGET ATAU PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN

Kami memberi pautan ke laman web di luar Laman Web, Applikasi dan Laman Web Kumpulan J MAKERS, serta laman web pihak ketiga. Kami juga membenarkan beberapa pihak ketiga untuk memaparkan perkakas widget dan aplikasi di Laman Web kami yang membenarkan anda untuk berinteraksi dan berkongsi kandungan termasuk butang sosial media seperti butang ‘kongsi’ dan ‘suka’ Facebook, Twitter, Pinterest dan Google. Laman, aplikasi dan perkakas widget yang berpautan ini tidak berada di bawah kawalan kami, dan kami tidak akan bertanggungjawab untuk kelakuan syarikat yang berpautan dengan Laman Web, Applikasi dan Laman Web Kumpulan J MAKERS, atau pengumpulan maklumat mereka melalui aplikasi atau perkakas widget pihak ketiga ini. Sebelum menzahirkan maklumat peribadi anda di mana-mana laman web lain, atau menggunakan aplikasi atau perkakas widget ini kami menasihatkan anda untuk memeriksa terma dan syarat menggunakan laman web itu dan amalan dan kawalan pengumpulan data pihak ketiga yang relevan dalam polisi privasi mereka.

 

AKSES DAN PEMBETULAN

Kami akan berusaha untuk mengambil semua langkah yang munasabah supaya apa-apa maklumat yang kami pegang mengenai anda adalah tepat dan terkini. Jika, pada bila-bila masa, anda mendapati bahawa maklumat yang dipegang mengenai anda salah atau anda ingin menyemak dan mengesahkan ketepatan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi kami.

Anda juga boleh mendapat akses kepada maklumat peribadi yang kami pegang mengenai anda, tertakluk kepada pengecualian tertentu yang diperuntukkan oleh undang-undang. Untuk meminta akses kepada maklumat peribadi anda, sila hubungi kami.

Anda juga boleh memaklumkan kepada kami untuk mengehadkan pemprosesan atau menghentikan pemprosesan maklumat peribadi anda. Untuk melaksanakan hak ini, sila menulis surat dan poskan kepada kami di alamat pendaftaran syarikat kami seperti dinyatakan dibawah.

 

J MAKERS PLT
No.3-2, Jalan Sierra 10/2,
Bandar 16 Sierra,
47120 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

  • Harap maklum bahawa kami hanya akan menerima dan bertindak atas permintaan dalam bahasa Inggeris yang mematuhi Dasar Privasi ini, Apa-apa permintaan yang tidak mematuhi perkara di atas akan ditolak, dan kami tidak akan mengambil apa-apa tindakan berhubung dengan permintaan yang ditolak itu.
  • Kami boleh menolak untuk mendedahkan atau meminda mana-mana data peribadi atas sebab-sebab yang dinyatakan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.
  • Dari segi yang munasabah, kami akan memberi maklum balas kepada permintaan anda dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja dari tarikh penerimaan permintaan. Jika itu tidak mungkin, anda akan diberitahu dalam tempoh empat belas (14) hari bekerja dari tarikh penerimaan permintaan.

 

PENAFIAN

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang pendedahan sukarela data peribadi oleh anda kepada pengguna lain yang berkaitan dengan penggunaan Laman Web atau Aplikasi, mengikut mana-mana yang berkenaan.

 

HUBUNGI KAMI

Sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut mengenai rawatan data peribadi anda oleh kami, jangan ragu untuk menghubungi pegawai privasi kami di: allan@j-makers.com.

 

KONFLIK

Sekiranya berlaku konflik antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu Dasar Privasi, versi Bahasa Inggeris Dasar Privasi akan diguna pakai.